Een degelijke isolatie van je garagepoort is essentieel. Zéker bij een inpandige garage waarbij de garage rechtstreeks aansluit op een leefruimte. Door je garagedeur van een stevige laag isolatiemateriaal te voorzien, druk je de verwarmingskosten omlaag. Wij zetten alvast 3 tips op een rij.
Voor je naar de doe-het-zelfwinkel rent om isolatiemateriaal te kopen, doe je er goed aan om even stil te staan bij het rendement van de hele onderneming. In veel gevallen is het isoleren van garagepoorten namelijk helemaal niet nodig. Je auto en eventuele huishoudelijke toestellen die je in de garage stalt – zoals een wasmachine en droogzwierder – kunnen over het algemeen vrij goed tegen de kou (zolang het maar niet vriest).
In het geval van een inpandige garage kan isolatie wél nuttig zijn. Maar ook daar willen we de euforie enigszins temperen, want de warmte die je wint door extra isolatie aan te brengen, wordt vaak volledig tenietgedaan wanneer de garagepoort meermaals per dag wordt geopend. Een beetje extra isolatie kan natuurlijk geen kwaad, zeker als het om een oudere poort gaat.
1) Ga voor dampdoorlatend materiaal
Bekleef de poort met isolatiemateriaal dat dampdoorlatend is. PUR of XPS zijn uitermate geschikt. De luchttoevoer blijft zo gegarandeerd, ook als de garagepoort voor langere tijd gesloten blijft – niet onbelangrijk met al die uitlaatgassen.
2) Isoleer ook de muren en het plafond
Wil je optimale energiebesparing? Beperk je dan niet enkel tot de garagepoort, maar isoleer de volledige ruimte. Dus ook de wanden, het plafond en de vloer van de garage. De koude die zo via de poort binnenkomt, heeft niet de kans om in de rest van het huis te trekken.
3) Ga voor een goed geïsoleerde sectionaalpoort
De beste oplossing is je oude poort te vervangen door een nieuwe. Wij raden een
sectionaalpoort aan. Die heeft een moderne look, is beschikbaar in verschillende materialen en kleuren én is goed geïsoleerd. Sectionaalpoorten bestaan uit verschillende cassettes waar isolatiemateriaal in verwerkt is (meestal PUR). De U-waarde is afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal, maar schommelt meestal rond de 1 W/m²K (hoe lager, hoe beter).
Geïnteresseerd in een sectionaalpoort? Neem vandaag nog
contact met ons op.