Hoe houd je je veranda vochtvrij?
Vocht en veranda’s gaan uiteraard niet goed samen. Wanneer je een veranda laat bouwen, verwacht je juist droog en comfortabel te zitten. Het hoeft evenwel niet altijd neerslag of een gebrek aan waterdichtheid te zijn die voor vocht in een veranda zorgt. Een belangrijk aandachtspunt om een veranda vochtvrij te houden is voldoende verwarming én ventilatie.
Om het hele jaar door van een veranda te genieten, moet er uiteraard één of andere vorm van verwarming zijn. Dit kan perfect met een lucht-lucht warmtepomp, met elektrische verwarming of door extra radiatoren aan te sluiten op de bestaande verwarmingsketel. Op die manier creëer je een klimaat dat perfect vergelijkbaar is met de temperatuur in de rest van de woning.
Ventilatie in veranda noodzakelijk!
Wanneer je de veranda afdoende verwarmt, dan heb je nog steeds risico’s op vocht in de vorm van condensatie. Om dit te vermijden, is het belangrijk om voldoende ventilatie te voorzien. Dit kan perfect in de vorm van ingewerkte ventilatieroosters.
Condensatie op koudere oppervlaktes
Wanneer je geen ventilatie hebt om het vocht in de lucht af te voeren, dan zal de luchtvochtigheid condenseren op koudere oppervlaktes zoals de profielen en de ramen. In die gevallen is er dus niets mis met de waterdichtheid van je veranda of met je profielen of ramen, je moet gewoon zorgen voor de nodige ventilatie.
Planten en was drogen
Het risico op condensatie vergroot met een hogere luchtvochtigheid. Wanneer je bijvoorbeeld veel planten in je veranda hebt of wanneer je in de veranda je was droogt, dan stijgt ook de noodzaak aan een voldoende ventilatie.
Verwarming én ventilatie zijn onmisbaar
Wanneer SDS Veranda een veranda realiseert, dan wordt altijd voldoende aandacht besteed aan de verwarming én de ventilatie. Beide zaken kunnen niet zonder elkaar.
Meer weten over de noodzaak van verwarming en ventilatie in een veranda? Contacteer SDS Veranda voor meer informatie of een offerte.