Hoe een veranda isoleren en besparen op je verwarmingskosten?
Een goed geïsoleerde veranda scheelt gemakkelijk enkele honderden euro’s aan verwarmingskosten per jaar. Doorslaggevend voor de isolatie zijn vooral het dak, de profielen en de beglazing. Laat je bij de keuze van je veranda dus steeds bijstaan door een professional. In dit artikel leer je alvast waar je zelf op kunt letten.
Een veranda bestaat voor het grootste gedeelte uit glas, en dat is, zoals bekend, een slechte isolator. Toch kun je tal van maatregelen nemen om de isolatiewaarde van de veranda op te krikken. Uiteraard willen we een veranda die in de zomer zoveel mogelijk de warmte buitenhoudt, terwijl in de winter de warmte van binnen moet worden vastgehouden.
De beglazing
Het belangrijkste eerst: de beglazing. Dubbel glas is een absoluut minimum. Beter kies je voor hoogrendementsglas. Daarmee beperk je het warmteverlies tot 80 procent. Toegegeven, het is een prijzige investering, maar wel een die zijn vruchten afwerpt op de lange termijn omdat je jaar na jaar tot enkele honderden euro’s op de verwarmingsfactuur wint. Nu de verwarmingskosten maar blijven stijgen zéker het overwegen waard. Lees alles over de verschillende soorten glas en hun isolerende waarde.
De profielen
Aluminium en PVC zijn hebben een sterke isolerende werking. En ook tropisch hardhout is nog steeds populair. Uiteraard speelt de dikte van de profielen een grote rol. En dat heeft dan weer consequenties voor de prijs. Ook hier geldt weer: hoe meer je investeert bij de aanbouw, hoe meer je bespaart op je energiefactuur.
Het dak
Het dak is cruciaal voor de isolatie van je veranda. Ga je voor een klassiek glazen dak, dan kan het in de zomer erg heet worden in de veranda. Een beter keuze is een gemetseld dak, eventueel geïntegreerd met een glazen koepel, of een dak gemaakt uit kunststofplaten (acrylaat of polycarbonaat). Ook in de winter is dat de beste keuze.
Meer weten over veranda-isolatie? Contacteer SDS Veranda voor meer informatie of een offerte.