blog-zit-er-fundering-onder-een-veranda

Zit er een fundering onder een veranda?

In tegenstelling tot vroeger is er vandaag meer aandacht voor de fundering onder een veranda. Waarom is een sterke fundering nodig? De reden is eenvoudig: mensen kiezen steeds vaker voor een volwaardige leefveranda als woonuitbreiding, met alle comfort, een goede zonwering en isolatie tegen hitte en koude. De kwaliteitsstandaard van een moderne veranda ligt dus een pak hoger. Onder meer dankzij dubbel of driedubbel glas. Dat maakt een veranda een stuk zwaarder dan vroeger.

Een veranda bestond vroeger meestal uit houten profielen, met enkel glas langs de zijkant. Het dak werd afgewerkt met een plaat in kunststof. Daarom was een dergelijke constructie vrij licht. En hoefde men weinig aandacht te besteden aan een goede fundering. Dat is anders nu.

Het fundament van een moderne veranda

blog-zit-er-fundering-onder-een-verandaEen moderne veranda wordt heel anders opgebouwd. Sommige delen bestaan uit metselwerk, hetgeen bijna altijd een fundering vereist. Een veranda zonder degelijke fundering hypothekeert het hele project. Onder meer door verzakkingen, scheuren of barsten. Aangezien een veranda meestal geïntegreerd wordt in de woning, moet deze bovendien voldoen aan strenge isolatienormen. Dat kan bijvoorbeeld met isolatie tussen de binnenmuur en de buitenmuur.

Deze muur moet natuurlijk op een stevige fundering gebouwd worden, om de stabiliteit van het project te garanderen. Dit soort fundering is ongeveer hetzelfde als de fundering van een gewoon huis. Zo wordt de fundering doorgaans uitgegraven tot ze op stabiele grond staat. Vervolgens wordt er (gewapend) beton in de uitgegraven sleuf gegoten.

Ook de andere delen van een moderne veranda zijn zwaarder dan vroeger. Zo wordt er vandaag twee- of driedubbel glas gebruikt. Bovendien bestaat het dak niet langer uit kunststofplaten. Veranda’s worden nu afgewerkt met hoogwaardig glas of een volwaardig plat dak, al dan niet met een lichtstraat of een lichtkoepel.

Wat vroeger een veredeld afdak was, is vandaag een echte uitbreiding van het woonhuis. Een leefveranda gebruiken we nu als keuken, living of kantoor. Met alle comfort, isolatie en lichtinval. Dat alles zorgt ervoor dat een stevige fundering een absolute noodzaak is.

Fundering door vakmensen

We adviseren om uw veranda te laten plaatsen door echte vakmensen. Een goede verandabouwer heeft vandaag heel wat verschillende vakmannen in dienst: ontwerpers, metsers, stukadoors, loodgieters,… SDS Veranda heeft al die vakmensen in huis. Bovendien gaan we prat op 3 generaties expertise in het bouwen van veranda’s en pergola’s. 

Onze architecten kunnen perfect berekenen hoe diep of hoe stevig uw fundering moet zijn. Contacteer SDS Veranda voor meer info of advies.

 

Johan De Slachmeulder

About Johan De Slachmeulder